Om_KC_Wallberg

KC Wallberg – mannen bakom Mitt Matrike

Kocken och matentreprenören KC Wallberg ligger bakom Mitt Matrike. Han har en stark passion för mat som är såväl god, hållbar och hälsosam och har kallats för »framtidens kock« av Mai-Lis Hellénius, professor vid livsstilsmottagningen på Karolinska Institutet.

Han brinner för det skandinaviska köket och serverar gärna rätter på viltkött och vildfångad fisk. KC Wallberg tror på naturen och är noga med att allt ska vara lagat från grunden, utan konstiga tillsatser, och tillagar självklart även detaljer som inläggningar och syrningar själv. En del av dessa kan du köpa förpackade genom Mitt Matrike. 

Allt han gör bottnar i samma filosofi – en innerlig tro på naturen och att man med rätt tekniker och kunskap om matlagning kan skippa genvägarna och hoppa över konstiga tillsatser.

– Att laga allt från grunden tar förstås längre tid. Men har man mat som sitt största intresse så är det inget problem. Skulle jag börja göra avkall på mina grundvärderingar kan jag lika gärna jobba med något helt annat, säger han.

KC Wallberg driver restauration Gubbhyllan på Skansen i Stockholm sedan 2008 och är sedan 2016 traktör på de två Mälarbåtarna M/S Prins Carl Philip och S/S Drottningholm.

Tillsammans med näringsexperten och hälsocoachen Christopher Bergström har han företaget Food For Minds, som utifrån personligt framtagna näringsråd levererar individuellt anpassade måltider direkt till sina kunder. Under varumärket A Piece of Soul ger han ut matböcker och erbjuder kunskap och han är ambassadör och återförsäljare av premiumgrillen Big Green Egg.

KC Wallberg är engagerad i att sprida kunskap inom matområdet och han är sakkunnig vid Stockholms Yrkeshögskola TEC. Han sam­arbetar sedan många år med Livsstilsmottagningen vid Karolinska institutet, med landstingen i Sverige och med Livsmedelsverket kring frågor om livsstil och hälsa.

KC Wallberg är ofta anlitad för gäst­spel, både inom Sverige och internationellt, och är känd som ambassadör för det skandinaviska köket. Han har skrivit flera kok- och matböcker och den senaste, »Mitt Matrike«, vann pris som Årets Måltidslitteratur.

I grunden har han sju års studier i gastronomi, bland annat vid restauranghögskolan i Grythyttan, och har varit verksam i branschen i tjugo år. Efter studierna arbetade han över hela världen och byggde bland annat upp restaurang Riingo i New York tillsammans med Markus Samuelsson innan han återvände till Sverige. Han har jobbat i Sverige, Norge och i USA på restauranger som Café Boloud, Riingo, Aquavit, Solsiden, Skytte­kollen, Gripsholms Värdshus, Krägga herrgård och Storstad.

KC Wallberg är starkt engagerad för att mat inte bara ska vara god, utan även hälsosam. Hållbar odling och etisk djurhållning är centralt för honom. KC har även varit involverad i projekt som syftat till att förbättra sjukhusmat – både ur smak- och näringsperspektiv.