Kycklingaladåb

Pressad kycklingterrin

Kallas även aladåb, som betyder att köttet binds av sitt eget fett.
Med andra ord självbunden utan tillsatser.

8–10 portioner
500 g urbenat kycklinglår
1 ½ msk fänkålsfrön
3 kvistar salvia
Rimlag:
1½ liter vatten
3½ msk (ca 70 g) salt

Dag 1
1. Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna. När de börjar släppa ifrån sig en tydlig doft är de klara. Hacka salvian grovt. Strimla kycklingen.
2. Rimlag: Häll saltet i vattnet och rör om tills saltet är upplöst Blanda rimlagen och kryddorna. Lägg i kycklingen i lagen och låt stå ett dygn i kylen.

Dag 2
1. Placera ut dubbel plastfolie plant på bänken.
2. Ta kycklingen ur vattnet och centrera den på folien som en korv, blöt med lite salt­vatten.
3. Tvinna paketet till en rulle och vrid ihop det i kanterna.
4. Fixera med aluminiumfolie för extra ­stabilitet.

Tillagning på spis
1. Lägg paketet i en gryta med rykande varmt vatten (får inte koka) med lock i 3 timmar.
2. Kyl ner paketet, öppna och skiva upp kycklingen.
3. Lägg upp på fat och servera.

Tillagning I ångugn
1. Sätt på ugnen på 76°, 100%  ånga. Ställ in kycklingen och låt den stå i 3 timmar
2. Kyl ner paketet, öppna och skiva upp ­kycklingen.
3. Lägg upp på fat och servera.

 

Ladda hem en PDF med detta recept.

 

Här är en film när traktör KC Wallberg tillagar rätten (3 min 38 sek):

KC Wallberg lagar julbord: Kycklingaladåb/terrin from Gyllstrom on Vimeo.

Fler recept:

Hyvlad betasallad

Pressad kycklingterrin

Yorkshirepudding med kantareller

KC Wallbergs sill i nio smaker