Betasallad

Hyvlad betasallad

8–10 portioner
2 gula rödbetor
2 polkabetor
2 msk aromatisk olivolja
flingsalt och svartpeppar

Rotfruktslag:
10 dl vatten
1 ½ dl ättika (12%)
1 msk (15 ml) salt
½ dl strösocker

Garnityr:
1 l rapsolja
svartkål, »en näve«
2 salladslökar, finstrimlade
½ dl persilja, grovhackad
zest från ½ apelsin
1–2 msk olivolja


1. Tvätta betorna noggrant.
2. Blanda rotfruktslagen och koka betorna i den under 20 minuter. Låt betorna sedan vila i kastrullen i 30 minuter.
3. Skala betorna under rinnande vatten och hyvla dem tunt.
4. Varva hyvlade betor av olika färger på ett fat, som på bilden.
5. Häll i rapsoljan i en stor kastrull (minst 3 liter) och hetta upp till 175–180°. Lägg i svartkålen och rör om med en hålslev för jämnare resultat. När det slutat fräsa ta, upp svartkålen försiktigt och lägg på hushållspapper för att svalna.
6. Strö över apelsinzesten, salladslöken och persiljan, ringla över olivoljan och salta och peppra.
7. Garnera med svartkålen. Klart att servera!

 

KC Wallberg lagar hyvlad betasallad from Gyllstrom on Vimeo.

Fler recept:

Hyvlad betasallad

Pressad kycklingterrin

Yorkshirepudding med kantareller

KC Wallbergs sill i nio smaker